De website is een veelgebruikt middel om een MVP mee te ontwikkelen. Met de website kun je immers relatief eenvoudig hypotheses voorleggen en deze valideren.
De meeste website providers bieden tooling aan om eenvoudig een website te ontwikkelen.
Home / Expertise / Products / LEAN Startup / MVP
In het problem statement heb je beschreven welk probleem je op wilt lossen. Hier formuleer je voor welk probleem je een oplossing biedt.
Beschrijf welke producten (oplossingen) je aanbiedt. Voeg daar enkele foto's bij om het visueel te maken. Als je een product/dienst biedt waarbij beleving een belangrijke rol speelt dan kan het juist de beleving zijn die je in jouw MVP wilt valideren.
Wees transparant over de fase waarin de ontwikkeling van jouw startup zich bevindt en wat je biedt of zoekt. Als je al daadwerkelijk een dienst kunt bieden overweeg dan om deze te leveren. Denk goed na over jouw huidige focus. Het daadwerkelijk leveren van de dienst kan je ook veel tijd/energie kosten die je beter kunt besteden aan het scherp krijgen van het probleem dat je op wilt lossen en de klant die je bedient.
Probeer te achterhalen wie interresse heeft. Deze persoon kun je evt. betrekken bij het valideren van jouw hypotheses en kan een vroege gebruiker zijn. Ook biedt dit de mogelijkheid om meer persoonlijke informatie op te vragen, zodat je jouw personas verder aan kunt scherpen. Hier heb je later profijt van.
Er zijn twee manieren om ervoor te zorgen dat mogelijke gebruikers jouw website vinden:
1. Search Engine Optimization (SEO). Dit doe je door de juiste keywords voor je webpagina te definieren.
2. Ads in Google of Facebook.
Met een klein budget kun je al advertentieruimte kopen.
Je wilt natuurlijk weten wie er op jouw site komt en welke pagina's hij/zij bezoekt. Hiermee kan je het gebruik van jouw website analyseren en hiermee bepalen wat jouw Growth Engine is. De meest gangbare en toegankelijke manier is om hiervoor Google Analytics te gebruiken. Het gebruik van Google Analytics is gratis. Wel heb je een google account nodig.
Hoe werkt Google Analytics?
Google Analytics heeft een dashboard waarin je het gebruik van jouw website analyseert. Dat vind je onder analytics.google.com. De eerste keer doorloop je een aantal stappen om jouw website bekend te maken bij Google Analytics. Google Analytics genereert voor jou een tracking id en een stuk script code. Het tracking id is een unieke code die je opneemt in jouw website.
Als jouw webprovider de plugin 'Google Analytics' aanbiedt dan kun je in de plugin het tracking id invullen.
Installeer hier voor de plugin 'Google Analytics'. Red Harbour heeft Sohosted als provider en heeft haar site in Plesk ontwikkeld. De plugin kun je onder het SEO menu item vinden:
Vervolgens voer je het Google Analytics tracking ID in: